Krune i Fasete

Krune i Fasete 2018-10-09T08:59:22+00:00

Potpun funkcionalni i estetski savršen efekat  postižemo primenom najpreciznijih metoda preparacije ,upotrebom kvalitetnih materijala i uz pomoć kompjuterske CAD CAM tehnologije. Cilj kome težimo je da svi radovi imaju lepotu koja je skladna ,odaje utisak prirodnosti i traje dugi niz godina.

Fasete i  Krune su dve opcije za uspešnu estetsku i funcionalnu intervenciju . Posle detaljnog pregleda intraoralnom kamerom , dijagnostičkim svetlom i po potrebi niskoemisionom radiografijom možemo odrediti koje je najbolje rešenje za svaki pojedinačni zub.

Fasete su prvi izbor kod zuba koji imaju nepravilan oblik i položaj , u neskladnom odnosu zuba u nizu i kada se želi promeniti boja zuba.

Krune se izrađuju u slučajevima kada je zub oštećen ili razoren karioznim procesom, kod preloma većeg dela zuba, kod zuba sa velikim ispunima ili nadogradnjom u korenu.

IZRADA KRUNA I FASETA I BELJENJE ZUBA

PRE

FASETE I KRUNE

POSLE

Krune se izradjuju se od porcelana na osnovi od cirkonijuma ili E max pressa. Ovi materijali imaju čvrstinu i  transparentnost a na njima  se može postići izuzetna estetika. Uz pravilnu negu i održavanje prosečni vek bezmetalnih kruna  je izmedju 10 i 20 godina .

PRE

PRE

POSLE

POSLE

Fasete imaju prednost zato što je brušenje zuba minimalno ili se mogu uraditi i bez brušenja kada postoje razmaci izmedju zuba. Pre izrade faseta se proverava odnos gornjih i donjih zuba , stepen abradiranosti i  bruksizma kako bi se ocenili faktori koji  utiču na njihovu izradu . Fasete ili viniri kako se još nazivaju se izradjuju od veoma tankog  sloja porcelana ,debljine oko 0,5 milimetara na Emax osnovi ili od čistog feldspatnog porcelana  Njihova izrada zahteva veliko iskustvo stomatologa , precizan rad u  pripremi zuba i kreativnost tehničara kako bi se dobio prirodan izgled i estetika.

PRE

POSLE

Porcelanske fasete daju pravilan  oblik i lepu boju zubima

PRE

POSLE

Boja prirodnih zuba se može izbeljivanjem potpuno uskladiti sa odabranom bojom faseta

Posle pripreme zuba i uzimanja otisaka izradjuju se privremene fasete a nakon 7 do 10 dana se postavljaju stalne fasete. Kontrola i eventualno mikro doterivanje se vrši posle nekoliko dana. Redovne kontrole i poliranja se rade na 12 meseci i uz pravilnu negu i higijenu fasete zadržavaju svoju lepotu dugi niz godina.

PRE

PRIPREMA  ZUBA

POSLE

Kod izrade faseta koristimo digitalno planiranje i CAD CAM tehnologiju kao osnovu za kreativnu i estetsku individualizaciju

Boja i stepen trenspatentnosti se proveravaju u  laboratoriji i u ordinaciji pre definitivnog postavljanja