Preko 80 procenata odraslih osoba pati od oboljenja desni. Zapaljenski proces – gingivitis koji nelečen vremenom dovodi do gubitka potpornog i koštanog tkiva i prelazi u hroničan oblik – parodontitis.

Uzrok parodontopatije su bakterije, a nedovoljna oralna higijena pogoduje razvoju oboljenja koje počinje otokom i crvenilom na ivicama desni koje su iritirane bakterijskim metaboličkim produktima i toksinima. Zapaljenje je u početku locirano u predelu jednog ili nekoliko zuba da bi kasnije bilo generalizovano oko većine zuba i zahvata dublja potporna tkiva, periodontalna vlakana koštane alveole i viličnu kost. Usled gubljenja koštanog tkiva dolazi do luksacije zuba i njihovog pomeranja. Krvarenje iz desni je prateći simptom oboljenja koje, ukoliko se ne pristupi lečenju, završava gubitkom zuba.

Lečenje u početnim stadijumima sprovodimo uklanjanjem iritativnih faktora intervencijom Ultrazvukom /Suprasson®/ primenom lokalne medikamentne terapije i Laser biostimulacijom. Duboko čišćenje ispod linije desni uklanja naslage kamenca i mikrobni plak. Intervencija u stadijumu sa većim oštećenjima se sprovodi metodom regeneracije – ugradnjom preparata za nadoknadu izgubljene kosti Bio-Oss®, Surgiplaster® G170; P30 /metod Calcium TherapyInstitute/ i Laser terapijom. Naprednim metodama koje omogućavaju stvaranje nove kosti na mestu defekta ,augmentazija kosti uspešno rešavamo teže stadijume oboljenja. Upotreba resorbujućih membrana, koja prati ovu intervenciju je najčeše neophodna i osigurava najbolje rezultate u dugim vremenskim periodima. Redovne kontrole stanja desni i pravilna oralna higijena su osnova lečenja, a i prevencije parodontalnih oboljenja.